Registrera dig för uppdateringar
Registrera dig för att ta del av vårt nyhetsbrev med information om kommande kurser och events.

Frågor & Svar

Svar på några av våra vanligaste frågor. 

När får jag en bekräftelse och svar från er?

Vi svarar på alla mail samma dag eller på första vardag. Ibland kan mail hamna i spam-filter, kontollera gärna filtret och lägg in oss som kontakt boka@baravara.se. Har du inte hört något ifrån oss - kontakta oss!

Hur bor man när man kommer till Baravara?

Boendet hos oss på Baravara är i delat tvåbäddsrum.

Kan en kurs bli inställd?

Ja, ibland får vi lov att ställa in en kurs, om vi ställer in en kurs sker det alltid 14 dagar före kursstart. Full återbetalning av din kursavgift sker då så snart vi har fått dina kontouppgifter. Vår rekommendation är att alltid boka ombokningsbara tåg- och flygbiljetter.

Hur ser en kursdag ut? Finns det någon närmare beskrivning av hur kursen är utformad? Är det meningen att man skall vara tyst under kursen?

Kursuppläget är utformat så att du ska få en möjlighet att stanna upp med dig själv, reflektera, känna och uttrycka dina tankar och känslor. Man är tyst under pauserna så att man får en chans att höra sig själv.

Är det olämpligt att åka med någon man känner sedan tidigare?

Det är helt ok att åka med någon man känner om du fortfarande kan vara fokuserad på dig själv och om du inte känner att du begränsas av din väns närvaro.

Uppmanar ni deltagare att gå flera kurser eller kan man känna sig bekväm med att bara gå en kurs?

Du kan känna dig helt bekväm med att bara gå en kurs, för många räcker det långt och skapar en välbehövd paus och öppning i livet.

Vad har Baravara för anknytning till Osho-rörelsen och hur yttrar sig denna
anknytning?


Baravara är självständigt och tillhör inte någon rörelse. Vi är inspirerade av bland annat Oshos syn på terapi och meditation, men även Carl Rogers, Eckhart Tolle, Byron Katie, Dr Peter Levine, Caroline Myss, Gabor Mate, Brené Brown med flera. Vi hämtar inspiration från människor som i stort sätt säger samma sak, något vi själva upplevt och upplever under varje kurs på Baravara, hur mycket smärta våra tankar och dömanden om oss själva och andra åstadkommer, hur svårt vi har att acceptera verkligheten och livet som det är och hur viktigt det är att stanna upp, andas och vara närvarande.

De terapeuter som jobbar på Baravara har alla synen på att terapi i sig inte räcker för att skapa bestående förändring utan att man även behöver meditation och närvaro för att ge näring åt den inre kontakten med dig själv, detta är det som ligger till grunden för Oshos läror, han kombinerade humanistisk psykologi med meditation vilket på den tiden var något helt nytt. Idag är detta vanligt och inte konstigt alls. 

Jag har hört att många separerar efter att de deltagit kurs på Baravara, stämmer det?

Det händer naturligtvis, men det är lika vanligt att man åker hem och får förnyad energi i relationen. I en del fall har man kanske redan innan man kommer till oss en relation som inte fungerar optimalt, då kan det vara så att man i och med kursen får insikter som gör att man vågar bryta upp ur en relation som man sedan tidigare velat lämna. Vi uppmuntrar ingen att lämna sin partner, snarare brukar vi säga att man inte ska gå hem och göra stora förändringar utan låta processen landa i vardagen. Ibland uppstår förälskelse mellan deltagarna, vi brukar poängtera att ofta när man öppnar upp för sina egna känslor och börjar komma i kontakt med egenkärlek så kan det misstas som kärlek för någon annan och vi har som en guideregel att om attraktion uppstår - avstå, då det är mer sannolikt att du börjar känna kärlek till dig själv. 

Jag är gravid och vill gå kurs, kan jag det?

Vi rekommenderar inte att gå kurs på Baravara då man är gravid. Vi tror inte att det är bra för fostret att utsätts för de emotionella och fysiska övningar som utgör en stor del av kursinnehållet och därmed missar man en väsentlig aspekt av det vi erbjuder. 

Kan man bota sin cancer genom att gå kurs på Baravara?

Några undrar om vi tror att vi kan bota cancer. Tyvärr inte, Vedam har gått igenom cellgifter och både Vedam och Gayan har gått igenom operationer, de skulle inte vara vid livet utan den insats som allmänmedicinen gjort, och skulle alltid rekommendera att ta den hjälp som finns. Det vi erbjuder är stöd att hantera de känslor som uppstår i samband med livskriser, sjukdom, separationer, skilsmässor, stress, livet i generellt. Men inte som ett botemedel. Det Vedam och Gayan ville skapa med Baravara är ett ställe för människor att stanna upp, att ta tid för att reflektera och känna efter. Att kanske lära sig medkänsla för sig själva och andra, något vi önskar att vi alla lärt oss mycket tidigare i livet.

Är alla välkomna på Baravara?

Alla är välkomna på Baravara, men Baravara är kanske inte rätt för alla. Vi är noga med att förstå om det finns psykisk instabilitet i en persons historia, om man kämpar med diagnositerade psykiska symptom rekommenderar vi inte Baravara. Det betyder inte att man måste må bra för att komma hit, många som kommer känner sig nedstämda, kanske utbrända eller deprimerade och då är Baravara ett bra alternativ. Vid bokning av kurs får alla fylla i ett frågeformulär så att vi kan avgöra om det är rätt att komma eller inte. 

Hur tar Baravara ansvar för det som upplevs och tiden efteråt?

Du som kommer till Baravara är en vuxen person som kan ta ansvar för ditt eget liv, vi stödjer dig självklart under kursen på alla sätt och vis genom de känslomässiga upplevelser du har. Våra kurser är uppbyggda så att du ska ha tid att hinna integrera dina upplevelser innan du åker hem, men för många är det ändå omvälvande att återvända till vardagen. Vi rekommenderar att man hittar en rutin av meditation för att ge sig själv till att landa efter en kurs på Baravara. Vi har även varit delaktiga i att stödja Urban OM i Stockholm, en plats där det finns meditation, yoga samt flera av våra terapetuer så att man kan fortsätta sin inre resa. 


Hur är det med konfidalitet?

Allt som sker på Baravara är konfidentiellt, inklusive vilka som deltar på kurs. Du är kommer för att fokusera på dig själv och det som sägs och sker under kurs skall stanna hos dig. Det vill säga man talar inte om andras upplevelse, du får naturligtvis tala om de känslor och upplevelser du erfarit men inte om någon annans.


Jag har en elbil - kan jag ladda den hos er?

Ja, vi har en laddningsstation i samarbete med Mer - på deras hemsida får du mer information.

Det ryktas att Baravara är en sekt, är ni det?

Baravara är ingen sekt. Baravara är en kursgård som erbjuder kurser i självkännedom.
Vi står inte bakom någon religion, trosats eller filosofi.

Baravara har inget samröre med Bhagwanrörelsen och tar fullkomligt avstånd ifrån denna.Scroll to Top