Registrera dig för att ta del av vårt nyhetsbrev med information om kommande kurser och events.
close

Frågor & Svar

Svar på några av våra vanligaste frågor. 

Hur bor man när man kommer till Baravara?

Boendet hos oss på Baravara är i delat tvåbäddsrum.

Kan en kurs bli inställd?

Ja, ibland får vi lov att ställa in en kurs, om vi ställer in en kurs sker det alltid 14 dagar före kursstart. Full återbetalning av din kursavgift sker då så snart vi har fått dina kontouppgifter. Vår rekommendation är att alltid boka ombokningsbara tåg- och flygbiljetter.

Hur ser en kursdag ut? Finns det någon närmare beskrivning av hur kursen är utformad? Är det meningen att man skall vara tyst under kursen?

Kursuppläget är utformat så att du ska få en möjlighet att stanna upp med dig själv, reflektera, känna och uttrycka dina tankar och känslor. Man är tyst under pauserna så att man får en chans att höra sig själv.

Är det olämpligt att åka med någon man känner sedan tidigare?

Det är helt ok att åka med någon man känner om du fortfarande kan vara fokuserad på dig själv och om du inte känner att du begränsas av din väns närvaro.

Uppmanar ni deltagare att gå flera kurser eller kan man känna sig bekväm med att bara gå en kurs?

Du kan känna dig helt bekväm med att bara gå en kurs, för många räcker det långt och skapar en välbehövd paus och öppning i livet.

Vad har Baravara för anknytning till Osho-rörelsen och hur yttrar sig denna
anknytning?


Baravara är självständigt och tillhör inte någon rörelse. Vi är  inspirerade av Oshos syn på terapi och meditation, men även av Carl Rogers, Ekhart Tolle, Byron Katie, Peter Levine, Caroline Myss, med flera. Vi hämtar inspiration från människor som i stort sätt säger samma sak, något vi själva upplevt och upplever under varje kurs på Baravara, hur mycket smärta våra tankar och dömanden om oss själva och andra åstadkommer, hur svårt vi har att acceptera verkligheten och livet som det är och hur viktigt det är att stanna upp, andas och vara närvarande.

De terapeuter som jobbar på Baravara har alla synen på att terapi i sig inte räcker för att skapa bestående förändring utan att man även behöver meditation och närvaro för att ge näring åt den inre kontakten med dig själv, detta är det som ligger till grunden för Oshos läror, han kombinerade västerländsk humanistisk psykologi med österländsk meditation vilket på den tiden var något helt nytt.

Jag har hört att många separerar efter att de deltagit kurs på Baravara, stämmer det?

Det händer naturligtvis, men det är lika vanligt att man åker hem och får förnyad energi i relationen. I en del fall har man kanske redan innan man kommer till oss en relation som inte fungerar optimalt, då kan det vara så att man i och med kursen får insikter som gör att man vågar bryta upp ur en relation som man sedan tidigare velat lämna. Vi uppmuntrar ingen att lämna sin partner, snarare brukar vi säga att man inte ska gå hem och göra stora förändringar utan låta processen landa i vardagen. Ibland uppstår förälskelse mellan deltagarna, vi brukar poängtera att ofta när man öppnar upp för sina egna känslor och börjar komma i kontakt med egenkärlek så kan det misstas som kärlek för någon annan och vi har som en guideregel att om attraktion uppstår - avstå, då det är mer sannolikt att du börjar känna kärlek till dig själv. 

Jag är gravid och vill gå kurs, kan jag det?

Vi rekommenderar inte att gå kurs på Baravara då man är gravid. Vi tror inte att det är bra för fostret att utsätts för de emotionella och fysiska övningar som utgör en stor del av kursinnehållet och därmed missar man en väsentlig aspekt av det vi erbjuder.